Vandring är härligt på alla sätt, men man måste också tänka på att man inte är den enda som vandrar och att man faktiskt är på besök i naturen. Här kommer några enkla regler att ha med sig.

Planera och förbered dig
När du är dåligt förberedd är det mer troligt att du stöter på problem. Brist på bra förberedelser kan leda till situationer där du blir trött eller rädd, något som gör att du fattar dåliga beslut.

Välj rätt sorts yta campa på
När du väljer plats för din picknick eller läger för natten, leta då efter en plats där marken klarar av att du slår upp tält eller breder ut en picknik filt. Hållbara sorters mark inkluderar etablerade stigar och campingplatser, sten, grus, gräs och snö.

Gör dig av med avfall på rätt sätt
Denna princip gäller allt från skräp till "mänskligt avfall" till sköljvatten. 

Minimera effekterna av lägerelden
Även om lägereldar är en tidlös campingritual, kan de också vara en av de mest destruktiva för naturen när många gör upp eldar. Egentligen är ett stormkök ett bättre alternativ för matlagning och en ljuslykta för ljus. 

Lämna vad du hittar
Ordspråket "ta bara bilder, lämna bara fotavtryck" är en tumregel som funkar bra att följa, även om det förstås är ännu bättre att lämna så få fotavtryck som möjligt.

Respektera djuren
Både du och djuren du möter kommer att njuta av mötet mer om du behärskar ditt zoomobjektiv eller om du har en kikare.

 

Kommentera

Publiceras ej