Det är populärt med aktiva semestrar och om du planerar redan innan du reser och tar med dig den rätta sortens kläder och skor kan man göra både och. Många tycker om att inte bara ligga på stranden hela dagarna utan att också se sig omkring lite grand.

Samos har du fina möjligheter till att vandra och verkligen uppleva omgivningarna eftersom det finns flera bra vandringsleder på ön, med varierande svårighetsgrad. Tänk på att det kan vara ganska varmt, även uppe i bergen. Ta med dig vatten och ha gärna hatt på dig. Men värmen liksom försvinner bort med en gång när du ser utsikten. Det blåa havet som sträcker sig milsvis ut. Olivlundarna som finns precis överallt. Och mitt uppe i allt så kan du se gamla ruiner från tidigare världar.

Samos allra högsta punkt är Vigla på berget Kerkis, det ligger 1433 meter över havet. Det är en ganska krävande vandring på stenig terräng, men stigarna är väl synliga. Du utgår från byn Kosmadei, som du lätt kan ta dig till med bil. Annars kan du också vandra från Evangelistria. Om vädret är klart kan du se ända till de närliggande öarna och Turkiet, utsikten är verkligen spektakulär. Ett alternativ är att vandra upp hit en stjärnklar natt för att sedan uppleva den grekiska soluppgången på sitt allra bästa.

En lite annorlunda tur får du i Näktergalens dal. Här går du genom de ständigt närvarande olivlundarna medan du lyssnar på näktergalen. Gå gärna via den gamla byn Manolates (och stanna och ät lunch), här är det inte mycket som har förändrats de senaste hundra åren. Vandringen är varierad med fina vyer över havet, slingrande små vägar och de små byarna. Samos är inte så stort och det finns bra vandringsleder så gott som överallt. Det är ett utmärkt sätt att uppleva ön och hitta små pärlor som du annars hade missat. Du kommer nära både folk och natur på en vandring.

Kommentera

Publiceras ej