Varför ska man vandra? Förutom episka vyer, frisk bergsluft, ljud och dofter av natur och den där   lugna känslan som snabbt innfinner sig, så finns det ytterligare en anledning – det är hälsosamt.

Vandring är till exempel riktigt bra för din hjärna. Det är ett vetenskapligt faktum: Att gå långa, lugna vandringar är löjligt bra för din hjärna. När du vandrar stimuleras nämligen tillväxten av nya neuroner i hjärnan.

Vandring gör dig också mer kreativ. Naturen är en av de få platserna där du kan släppa all teknik och vara helt i nuet. Där du kan frigöra dig från formaliteter och tidsbrist och njuta av det som finns omkring dig. Enligt en studie kan tid spenderad utomhus öka din uppmärksamhet och kreativitet med så mycket som 50 procent. Dessutom visar forskning att dessa fördelar fortsätter även efter att du har slutat vandringen. Forskare har till och med gått så långt att de kan säga att naturen kan återställa ditt "uppmärksamhetssystem".

Vandring är den ultimata konditionsträningen. Vandring kan skryta med alla de klassiska hälsofördelarna du får av de flesta konditionsträningar. Det förbättrar blodtrycket, sänker din risk för hjärtsjukdomar, minskar kolesterol och hjälper till att kontrollera din vikt.

För alla kaloriräknare där ute så kan det vara intressant att veta att en mils vandring bränner i genomsnitt över 500 kalorier. 

Och eftersom du flyttar din vikt, balanserar din kropp och går på ojämna och besvärliga underlag så stärks muskler som du annars inte skulle använda. Det är också mindre slitsamt för kroppen att vandra jämfört med att t ex springa på asfalt då de flesta stigar är mjukare än asfalt. Så vandring kan också vara ett mer hållbart sätt att hålla sig i form även när kroppen börjar åldras.

Så häng med på vandring!