Att vandra med sin hund är en dröm för många nyblivna hundägare. En sak man måste tänka på är att en valp inte kan följa med på vandring och en vuxen hund kan också behöva viss träning innan ni ger er ut.

Börja med att besöka veterinären och fråga:

Är din hund fysiskt redo? Du måste vänta tills en ung hunds ben är fullt utvecklade. Det kan vara vid ett års ålder, plus eller minus flera månader, beroende på storlek och andra faktorer.

Behöver din hund några specifika vaccinationer eller förebyggande mediciner? Beroende på var du ska vandra kan det krävas förebyggande åtgärder.

Är din hunds immunsystem redo? Med tanke på graden av naturlig utveckling av immunitet och din hunds vaccinationer kan din veterinär råda dig om den säkra åldern för er två att ge er ut i naturen.

När det gäller själva vandrandet så gäller det alltid att kolla om det är tillåtet med hund i de områden du planerar att vandra i. 

Jobba med lydnadsträning och spåretikett innan ni vandrar tillsammans. Du måste alltid ha kontroll över din hund. Du måste  kunna hålla din hund lugn när andra människor passerar förbi.

Lämna inga spår, plocka upp allt bajs oavsett om ni är i naturen. Förvara i en speciell påse så att du slipper oroa dig för lukt eller läckor.

När man vandrar har människor och hundar samma regler gällande att inte lämna några spår. Så om du ska begrava bajs så ska det vara i en grop som är minst 20 cm djup och som är minst 200 meter från leder, läger och vattenkällor. Tänk även på att varken hundar eller människor ska kissa när en vattenkälla.

För att vänja din hund så börja med vandringar på en timme eller så och följ sedan upp hundens energinivån efteråt. Om din hund fortfarande är superaktiv kan du öka tiden för nästa träningsvandring. Ditt mål är att arbeta upp till den tid du planerar gå på framtida turer. Denna långsamma upptrappning hjälper också till att härda din vovves tassar.

Kommentera

Publiceras ej